De leden van AICA-Nederland hebben de tentoonstelling van Walid Raad, 'Let's be honest, the weather helped', die in 2019 in het Stedelijk Museum Amsterdam te zien was, als beste tentoonstelling in de periode 2017-2019 in een Nederlands museum verkozen.
De jury noemt Raad in het juryrapport een 'speelse verhalenverteller', en de tentoonstelling, over zeven zalen van het museum, liet de bezoeker 'bungelen in je oordeel of deze tentoonstelling nou geestig of zeer verontrustend is. (…) Overdonderend, maar zonder belerend vingertje, zat het Stedelijk Museum met de tentoonstelling bovenop deze tijd waarin mensen, culturen en gedachten in transit zijn. De tentoonstelling liet zien dat ergens in de reis tussen ‘oost’ en ‘west’ altijd iets verloren gaat, en er ook altijd iets bij komt.'
De tentoonstelling van Walid Raad was van 18 mei tot 13 oktober 2019 te zien, en werd samengesteld door Stedelijk-conservator Hripsimé Visser in samenwerking met conservator Fredrik Liew van Moderna Museet in Stockholm.
Conservator Hripsimé Visser volgt het werk van Walid Raad (Libanon, 1967) al jaren, schrijft ze in een reactie. 'Twee thema's staan voor hem centraal: de verwoestende invloed van oorlog, de Libanese burgeroorlog, op mensen, op cultuur, en daarnaast de herinnering aan die oorlog. Met fotografie laat hij zien hoe die herinnering vorm krijgt en voortleeft, welke documenten verhalen oproepen. Essentieel is dat hij die documenten creëert of zoals hij zelf zegt: ik toon archiefstukken waarvan ik zou wensen dat ze bestonden. Daarnaast reageert hij op de recente ontwikkelingen in de kunstwereld van het Midden-Oosten. Deze tentoonstelling was voor hem de eerste waarin hij zijn verschillende projecten naast en door elkaar liet zien. Die vermenging versterkte de gelaagdheid van zijn werk en het inzicht in de terugkerende thema’s. Hij toonde zich een meester in het vormgeven van de ruimte en is minstens zozeer prijswinnaar als ik."
Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum Amsterdam, noemt de prijs bijzonder eervol. "Tentoonstellingen als deze zijn voor het Stedelijk ongelooflijk belangrijk, juist ook omdat ze een hele andere dan de gebruikelijke waarneming vereisen. Walid Raads werk is politiek geëngageerd en tegelijk speels en verhalend. Bezoekers worden aan het denken gezet en gaan hun eigen verbeeldingskracht gebruiken. We zijn heel trots op deze prijs, die we drie jaar geleden ook al hebben mogen ontvangen voor het jaar met Tino Sehgal. Voor ons is het een teken dat onze inspanningen herkend en beloond worden en dat doet ons goed."
De jury, die dit jaar werd gevormd door AICA-leden Steven Aalders, Machteld Leij en Sophia Zürcher, had drie tentoonstellingen uit de afgelopen drie jaar genomineerd, naast de winnaar waren dat Rana Hamadeh, ‘The Ten Murders of Josephine’ in Witte de With Rotterdam, en Edgar Fernhout, ‘Licht in kleur’ in Museum Kranenburgh, Bergen. Jaarlijks kiezen leden van AICA-Nederland afwisselend een instelling, een publicatie of een tentoonstelling van de afgelopen drie jaar in Nederland die in kwaliteit, onderwerp en/of uitvoering een belangrijke bijdrage boden aan de Nederlandse beeldende kunst. De prijs, in de vorm van een door een kunstcriticus geschreven laudatio, zal eind januari worden uitgereikt.
Lees hier enkele recensies van de tentoonstelling, in willekeurige volgorde:
Sven Lütticken in Texte zur Kunst ('Art without a shadow')
Roos van der Lint in De Groene Amsterdammer ('Ik verzin de monumenten die we verdienen')
Teresa Retzer in Mousse ('An oeuvre that seemingly consists of hundreds of puzzle pieces')
Anna van Leeuwen in De Volkskrant (vier sterren: 'in feite professioneel samenzweerder rondom een paar terugkerende onderwerpen: oorlog, geld, macht en kunst')
Hans den Hartog Jager in NRC (vijf sterren, 'Walid Raad brengt Arabische en westerse wereld slim en pesterig samen')
Alan Gilbert in Frieze ('Walid Raad goes Meta on Middle Eastern Art')
Hartelijk Gefeliciteerd , mevr: Hripsime Visser , wauw wat een mooie
afsluiting van U prachtige werk voor het Stedelijk.
Nog heel veel mooie jaren toegewenst .